Çilek Seracılığı – Topraklı Topraksız Çilek Serası

Anasayfa / Genel / Çilek Seracılığı – Topraklı Topraksız Çilek Serası

Sera ile iklimlendirme ve doğal ortam şartlarına uygun olmayan ürünleri istenilen mekanda yetiştirme ülkemizde popüler olarak uygulanan bir tarım yöntemidir. Açık alanda üretimin mümkün olmadığı veya zor olduğu yerlerde sera üretimi görüldüğü gibi erken hasat ve yüksek gelir amacıyla da tercih edilmektedir. Seralarda sıklıkla sebze yetiştiriciliği görülse de çeşitli meyvelerin yetiştiriciliği de son yıllarda popülerlik kazanmıştır. Bu meyvelerden üretici açısından karlı ve ekonomik olanlarından birisi çilektir. Çilek yetiştiriciliği ülkemiz iklim şartlarında ve topraklarında ideal olarak yapılabilmekle birlikte turfanda olarak üretimi de çilek seracılığı ortamında mümkün olabilmektedir. 

Serada çilek üretimi topraklı ve topraksız olabilmektedir. Topraklı üretimde doğal ortam koşullarından bağımsız şekilde istenilen toprağın seraya taşınması suretiyle doğal ortam koşullarından bağımsız şekilde istenilen verimlilikte ve yapıda toprak kullanılarak çilek yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Topraksız olarak ise özel solüsyonlu sular ve sıvı gıdalar kullanılarak çilek bitkisinin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller bitkiye verilmektedir. Son yıllarda diğer bitkilerin üretiminde olduğu gibi çilek üretiminde de topraksız uygulamalara sıklıkla rastlanmaktadır. Topraksız üretimin bir miktar daha çok sermaye gerektirdiğini belirtmek gerekir. Topraklı çilek seracılığında ise dikkat edilmesi gereken en önemli unsur kullanılacak toprağın seçimidir. Çilek toprağı kumlu tınlı ve hafif bünyeli olmalıdır. Toprağın pH değerinin 6,5-7,0 aralığında olması ideal çilek yetiştiriciliğine uygun ortam sağlar. 

Örtü altı çilek üretimi için sera, yüksek tünel ve alçak tünel uygulamalarına rastlanmaktadır.  Genelde turfanda ürün alarak mevsimi gelmeden piyasaya sürmek isteyenler tarafında örtü altı yetiştiricilik tercih edilir. Bu durumun daha karlı olduğu bilinmektedir. Örtü altı üretim maliyetleri dolar kuruna bağlı olarak değişiklik göstermekte, yapının büyüklüğüne ve malzeme kalitesine göre değişmektedir. Kabaca pahalıdan ucuza doğru sıralamak gerekirse; sera, yüksek tünel ve alçak tünel şeklinde sıralanabilir. Ortam küçüldükçe maliyet azaldığı gibi ürünün olgunlaşma süresinin kısaldığını da belirtmek gerekir. Yani çok sermaye her zaman iyi üretim anlamına gelmemektedir. Çok ergonomik olmasa da alçak tünellerde üretimde erken hasat olanağı bulunmaktadır. Genellikle ısıtılmayan sera sistemleri ile yetiştirilen çilek için serin bölgelerimizde kimi zaman ısıtma ihtiyacı oluşabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir